Tredje advent bjuder på variant nummer 2 av lussekatter, dessa är med kesella. Mums!
 
Det här behöver du:
50 gram jäst
100 gram smör
5 dl 3 % mjölk
250 gram Kesella Mager kvarg
1 påse saffran (alt 2 påsar)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
 
Garnering: russin & ägg
 
 
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme (37 grader).
Härr degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir mjuk och smidig och släpper från kanterna. Tillsätt eventuellt mera mjöl.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. 
 
 Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Baka ut till ca 35 lussekatter. Lägg dem på bakplåtsklädda formar och garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på galler.

Kommentera

Publiceras ej