Hur gott är det inte med macarons! Dessutom är de väldigt söta och kan kombineras på många olika vis. Det man ska komma ihåg innan man börjar göra dessa smarriga kakor är att tålamod är viktigt, de tar några timmar att göra och det lätt att misslyckas första gången. Men ge inte upp, när man lyckas blir de superfina och goda!

Macarons (30 st), grundrecept:
Steg 1: 50 g äggvita
30 g strösocker
Steg 2: 125 g strösocker
22 g vatten
Steg 3: 125 g mandelmjöl
125 g florsocker
Steg 4: 50 g äggvita
(smaksättning)
Gör så här:
Steg 1: Vispa äggvita poröst och tillsätt strösocker successivt tills det blir mjukt och luftigt.
Steg 2: Blanda strösocker och vatten i en kastrull och låt koka upp på hög värme till 118 grader.
Steg 1 & 2: Häll i sockerlagen (vatten och strösocker som kokat upp) under långsam vispning av smeten. Öka därefter hastigheten till medel, tills smeten har vispats kall.
Steg 3 & 4: Sikta mandelmjöl och florsocker för att undvika klumpar. Väg därefter de önskade mängderna. Blanda mandelmjöl och florsocker (här kan man även exempelvis tillsätta hallonpasta för smak) samt äggvita.
Steg 5: Blanda försiktigt smeten med mjölblandningen till en homogen smet.
Steg 6: Spritsa 60 st klickar, stora som en 5-krona, på bakplåtspapper och låt sedan vila i 60 minuter.
Steg 7: Grädda i 160 grader i ca 9-13 minuter (beroende på dina macarons storlek samt ugnen).

Smörkräm, grundrecept:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
(Några droppar valfri hushållsfärg)
Gör så här:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ned äggula. Färga med karamellfärg om du vill och smaksätt med valfri smak. Dessa som jag gjort smaksatte jag med essenser; ananas, kokos och bubbelgum.
Exempel på smaksättning:
Hallon: 2 msk hallonsylt
Choklad: Nutella eller 2 msk kakao
Citron: 1 tsk pressad citron & 1 tsk finrivet citronskal

Kommentera