Hej söndag! Då jag nu för tiden har väldigt tight schema på vardagarna har jag endast tid för bakning på helgerna. Igår testade jag att baka en lemon meringue pie som togs med hem till syster och svåger på kvällen.

Det här behöver du:
Till pajskalet:
125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Till citronfyllningen:
Rivet skal av 2 citroner
Saft från 2 citroner
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
Marängtäcke (jag gjorde dubbel sats):
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör så här:
Börja med pajskalet. Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet (jag lät min vila i en kvart).
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajform som är cirka 24 cm i diameter. Förgrädda skalet i 8 minuter och låt sedan svalna.

Nu är det dags för fyllningen. Sätt ugnen på 250 grader, endast övervärme. Riv de två citronerna och pressa ut saften. Vispa samman citronjuicen, skal och äggulorna. Smält smöret och vänd ner socker samt citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen har tjocknat (detta kan ta några minuter, min sjöd cirka 10 minuter). Ställ den svalt och låt kallna. Häll sedan krämen i pajskalet.

Gör nu marängtäcket. Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke till ett skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget och vispa till en tjock marängsmet.
Fördela jämt över pajen, jag valde att spritsa för en finare finish.

Grädda i ugnen, cirka 3-4 minuter. Håll koll så att inte marängen bränns vid. Ta ut och låt svalna innan servering.

Recept från: Jennys matblogg
Kommentera