Det här behöver du till 2 limpor:
150 g valnötter
1 kg lantvetemjöl
1 tsk salt
7 g torrjäst
2 msk rapsolja (kan även bytas mot 2 msk valnötsolja)
5 msk honung
525 ml ljummet vatten
 
 
Gör så här:
Rosta valnötterna i en stekpanna och hacka dem grovt.
Blanda mjöl, salt och jäst i en bunke. Blanda olja, honung och vatten i en annan bunke. Vispa mjölblandningen med degkrok och tillsätt vattenblandningen varsamt, vispa cirka 1 minut. Lägg sedan degen i en smord form och vänd degen så att den blir inoljad. Låt jäsa på en varm plats i en timme eller tills den uppnått dubbel storlek.
 
Blanda ned valnötterna i degen, knåda sedan degen i 1 minut till. Dela degen i två delar och lägg varje del i en brödform för 1 kg. Täck över med fuktig kökshandduk och låt jäsa i en timme eller tills degen sväller ut över formens kant. 
 
Värm upp degen till 220 grader och grädda limporna i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare i 30 minuter. Låt svalna på galler.
 

Kommentera

Publiceras ej