I fredags var jag och besökte en fin vän och då fick jag en rolig present, nämligen boken nedan. Därför kommer nu första receptet från boken!
 
 
Det här behöver du till skånelimpa, 2 bröd:
2st 1,5-liters brödformar
50 jäst för söta degar
5 dl mjölk
330 gram vetemjöl (ca 6 dl)
500 gram fint rågmjöl (ca 9 dl)
2 tsk salt
2 1/2 tsk rostade kumminfrön
1 dl brödsirap
mjukt smör
 
 
Gör så här:
Värm mjölken till fingervärme (37 grader) och lös upp jästen i mjölken.
Blanda övriga ingredienser i en degbunke (inte smöret). Häll i degvätskan och arbeta degen långsamt i maskin, 15 minuter. Täck sedan med bakduk och jäs degen i 60 minuter.
-
Smörj formarna med smör. Knåda degen på lätt mjölat bakbord och forma 2 st limpor. Lägg dem i formarna och jäs under bakduk i ytterligare 60 minuter. 
-
Sätt ugnen på 250 grader. Stick degen några gånger med en provsticka och placera formarna i nedre delen av ugnen. Samtidigt sänker du värmen till 175 grader. Grädda i ca 60 minuter (jag använde en vanlig stektermometer för att veta när mitt bröd var klart; 96 grader för vetebröd, 98 grader för rågbröd). 
-
Lägg bröden på galler och låt svalna under bakduk. Lägg i plastpåse och låt gärna står över natten innan de skärs i skivor.
 

Kommentera

Publiceras ej