Det här behöver du till ca 15 minicupcakes:
 
Kardemummamuffins:
50 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
1,25 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1,5 tsk bakpulver
0,25 del mjölk
 
Swiss Meringue Rhubarb Buttercream
1,5 dl rabarber
0,25 dl vatten
0,5 dl syltsocker
2 ägg (äggvitor)
drygt 1 dl strösocker
125 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
 
 
Gör så här:
 
Muffins:
Rör smör och socker så att det är smidigt. Tillsätt ägget.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Sikta ner mjölblandningen och tillsätt mjölken. Rör så att allt blandas.
Fördela smeten i 15 små formar. Fyll formarna till 2/3 och ställ dem i ett muffinsbleck eller använd dubbla formar så håller de formen bättre. Grädda i ugn, 200 grader (jag körde varmluft 180 grader), i 10-15 minuter (känn efter med en provsticka). Låt muffinsen svalna.
 
Swiss Meringue Rhubarb Buttercream:
Börja med att skölja och skiva rabarber i småbitar. Lägg i en gryta tillsammans med vatten och syltsocker. Koka tills rabarbern mjuknat. Mixa till en slät kräm med mixerstav och ställ åt sidan för att kallna helt.

Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.

Häll över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt så fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vaniljsocker och rabarberkompott. Vispa tills allt blandat sig ordentligt. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på cupcakesen.
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej