
Det här behöver du:
Cupcakes:
200 gram osaltat smör
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3,5 dl socker
4 stora ägg
5 dl grädde
2 tsk vaniljextrakt
Vaniljfluff:
1 dl vatten
2,5 dl socker
120 gram glykossirap
150 gram äggvitor
3 msk socker
1 tsk vaniljextrakt

Gör så här:
Cupcakes:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg rumstempererat smör i en skål och mixa eller vispa hårt tills det blir ljust och luftigt. Skrapa insidan av skålen. Tillsätt alla ingredienser och vispa samman. Fördela smeten i cupcakesformar, ungefär en glasskopa per form. Grädda sedan cupcakesen i 20 minuter och låt dem svalna på ugnsgaller.
Vaniljfluff:
Häll vatten, 2,5 dl socker och glykossirap i en liten kastrull. Värm på medelvärme och rör lite i blandningen tills sockret är helt upplöst. Sluta att röra och låt sockerlagen koka tills den när 117 grader. Under tiden häller du äggvitorna i en ren skål. Vispa dem på medelhastighet och tillsätt 3 msk socker, en sked åt gången. Vispa till smeten inte lossnar när du vänder skålen uppochned. När sockerlagen nått 117 grader, ta kastrullen från spisen. Häll sockerlagen i en tun stråle över skålen med äggvitorna och vispa under tiden. Tillsätt vaniljextrakt och vispa vidare i 7-10 minuter. Tillsätt eventuellt färg. Spritsa vaniljfluffet över cupcakesen och dekorera med strössel.


Kommentera